Gedragscode kleinzakelijke financiering slaat de plank mis

  • Michiel Werkman
  • (reacties: 0)

Nieuwe bancaire gedragscode zal kleinzakelijke ondernemers vanaf 1 juli a.s. nauwelijks extra voordelen opleveren

De crisisjaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat de rechtspositie van ondernemers ten opzichte van banken drastisch moet worden verbeterd. Om strengere wetgeving te voorkomen, zetten banken in op zelfregulering. Maar daar schieten ondernemers weinig mee op — en de banken zelf verspelen hun krediet.

Lees verder >

Actief creditmanagement: essentieel voor bedrijfsfinanciering

  • Michiel Werkman
  • (reacties: 0)

Een ordelijke administratie is essentieel voor alle bedrijven omdat hun liquiditeit erdoor verbetert. Sneller factureren betekent in de praktijk dat er eerder wordt betaald én het voorkomt betalingsachterstanden. Omdat dit risico’s actief verkleint komen externe geldschieters ook eerder met geld over de brug als er behoefte aan extra financiering ontstaat.

Actief creditmanagement haalt verborgen kapitaal boven water

Een middagje rondspitten en op orde brengen van de eigen (financiële) administratie haalt gratis geld boven tafel. Bijvoorbeeld facturen die niet voldaan blijken en waar nog geen aanmaningen voor verstuurd zijn of verstoringen in het offerte-order-facturatie traject. Maar zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. In iedere onderneming zitten in ordners, grootboeken of processen kapitalen vast die erom schreeuwen vrijgemaakt te worden. 

Lees verder >

Flitskrediet verlangt bewuste aanpak door MKB'ers

  • Michiel Werkman
  • (reacties: 0)

ABN-AMRO heeft als bank zakelijk flitskrediet in Nederland gelanceerd. Aanvragen voor bedrijfsleningen tot wel 1 miljoen euro belooft de bank binnen een kwartier on-line af te handelen. Vooral mkb-ondernemers met investeringsplannen moeten op hun tellen passen en goed op deze nieuwe werkwijze anticiperen om voortaan niet buiten de boot te vallen.  

Ik zie het nut niet in van zakelijk flitskrediet, althans niet voor ondernemers. Recent publiceerde ik naar aanleiding van plannen van ING-Bank in het buitenland daarom al deze column op Follow The Money. Daarin betoogde ik o.a. dat in de mkb-markt de snelheid van verstrekking überhaupt geen issue zou mogen zijn. En voorts dat banken risicovol flitskrediet puur omwille van meer bancaire efficiency inzetten.

 

Lees verder >