Reactie door Eric Pouw - LawFort Juristen

Een informatief boek met een duidelijke boodschap. Wees altijd op je hoede in de relatie met je bankier. En als je al in de problemen komt, raadpleeg dan een bank onafhankelijke adviseur. Vlot geschreven. Handige tips. Vooral de Rabobank is het kwade genius volgens Michiel. Dat is iets te kort door de bocht. Ook andere banken kunnen zich van hun slechtste kant laten zien. Lees dit boek. Je zult er zeker wijzer van worden.

Eric Pouw - LawFort Juristen

Reply by Michiel Werkman

Om eventuele misverstanden te voorkomen: In "Rotbanken" wordt Rabobank niet speciaal op de korrel genonen. In tegendeel. De ervaringen, tips en voorbeelden in dit boek zijn nadrukkelijk ontleend aan praktijken bij drie verschillende grootbanken (waarvan Rabobank er één is).

Reactie door Edo Knoll, Directeur Capital Union BV

Het boek 'Rotbanken' van Michiel Werkman geeft een duidelijk beeld en een haarscherpe analyse van de rol die banken op dit moment en in de nabije toekomst vervullen in onze samenleving. Bij Capital Union hebben we een bijzonder goede relatie met de banken, maar wij worden elke dag geconfronteerd met de beperkingen die de banken door regelgeving en Europese wetgeving worden opgelegd. De consequenties hiervan worden bijzonder goed verwoordt door Michiel Werkman in zijn boek.

Daarnaast is het boek een uitstekende leidraad voor ondernemers op zoek naar kapitaal. Het is geschreven in ondernemerstaal en omschrijft helder en duidelijk van begin tot eind waar je als ondernemer aan moet denken. Bij Capital Union hebben we het inmiddels als standaard werkboek voor al onze consultants ingevoerd.

Edo Knoll,
Directeur Capital Union BV

Reactie door Gijsbert Koren, crowdfunding agency Douw&Koren

Rotbanken is een verrassend praktisch handboek voor elke ondernemer met een financieringsbehoefte.

De laatste jaren worden ondernemers steeds vocaler in het uiten van hun frustratie over de bank. De bank financiert niet meer, zo lijkt. Of in ieder geval een stuk minder. Het lijkt wel alsof ondernemers de bank als maatschappelijke instelling zien die altijd voor hen klaar hoort te staan. Dat is natuurlijk niet zo. De bank is zelf ook een onderneming met een aanbod aan producten en jij als ondernemer bent de klant.

Het boek Rotbanken helpt ondernemers (en adviseurs!) om een heel andere blik te krijgen: We zijn als ondernemers misschien wel (te) afhankelijk geworden van het aanbod van banken dat we als vanzelfsprekend zien en het is zeer begrijpelijk als banken ‘nee’ verkopen. Na het bieden van dat inzicht, helpt Rotbanken de lezer op twee manieren:

1) Het biedt handvatten om stap voor stap wel bankfinanciering te krijgen en behouden en

2) Het verbreedt ons perspectief richting andere aanbieders van financiering.

Want laten we wel wezen; we zijn verslaafd geraakt aan bankfinanciering en dat is niet handig. Afkicken dus, op een slimme manier, met het boek Rotbanken onder je arm.

Reactie door Stephanie Aukes, free publicity expert

Je hebt een geweldig business idee, je zet je bedrijf op maar dan raak je in de financiële problemen en moet je gedwongen stoppen. Dat kun je voor zijn door voor € 24,95 Michiel Werkman's boek Rotbanken te lezen. Ik raad het alle ondernemers aan. En ook als je al in de problemen zit, kan Michiel Werkman je helpen. He's the best of the best! 

Reactie door Annemieke Wolf Connect, Wegwijzer voor financiele vraagstukken

Meteen al de eerste bladzijden van ‘Rotbanken’ zijn voor mij (als oud-bankmens en thans met Wolff-Connect financieringsadviseur MKB) een feest van herkenning. Maar ze roepen ook een gevoel van schaamte op.... Ik heb het boek na de aanschaf in één adem uitgelezen. Onder de indruk. Ik vind het een super boek. Heldere, goed leesbare teksten. Visueel aantrekkelijk weergegeven, beetje cynisme en humor op z'n tijd. De auteur, Michiel Werkman, toont op een leuke wijze perfect hoe veel ondernemers tegen banken aankijken én geeft inzicht in het waarom banken (moeten) handelen zoals ze handelen. Het bewijst dat het spreken van de juiste taal cruciaal is om je onderneming succesvol gefinancierd te krijgen. Voor mij heel herkenbaar om datgene wat ik zelf heb beleefd en voel, zo terug te lezen.

Reactie door Kredietcoöperatie Veluwe

Het door de voormalig bankier Michiel Werkman geschreven boek ‘Rotbanken, ook de financiers van uw toekomst is een handboek voor een wederzijdse succesvolle omgang tussen ondernemers en bankiers; een boek dat elke ondernemer zou moeten lezen.

Reactie door Piet van Kammen

'Rotbanken' is voor mij als voormalig accountmanager zakelijke relaties bij de Rabobank zeer herkenbaar. Het is voor mij bij de opstart van mijn eigen adviesbedrijf een leidraad in het ondersteunen van MKB-ondernemers. Ik hanteer het bij het aanvragen van bancaire financieringen (met name omwille van de kunst van het goed communiceren met de bank, wat voor veel ZZP'ers en MKB'ers moeilijk is).
Ik heb als "blikvanger" zelfs reclame op de achterruit van mijn auto laten aanbrengen, met als titel "Rotbanken"? Dit gebruik ik dan als uitgangspunt bij zowel gesprekken met ondernemers als banken.

Piet van Kammen, Financieel Adviseur bij Buro van Kammen in Rottevalle.

Reactie door Jeroen ter Huurne, Collin Crowdfund

Anders dan de titel mogelijk doet vermoeden is 'Rotbanken' geen diskwalificatie van de bancaire sector. Niet voor niets is de subtitel van dit boek van Michiel Werkman "Ook de financiers van uw toekomst". Eens met Michiel Werkman en professor Lex van Teeffelen (zie de reactie hieronder): co-financiering kan een goede oplossing zijn voor de financiering van een MKB bedrijf.

Jeroen ter Huurne
Algemeen Directeur Collin Crowdfund

Reactie door Lex van Teeffelen, Professor of Finance

"Michiel, ik heb je boek gelezen. Het geeft ondernemers een duidelijk beeld hoe bankiers denken, werken en hun geld verdienen. Kritisch maar zeker niet onredelijk of zwartmakerij.

Ik zie uit naar een mogelijk volgend boek: hoe de juiste financiële adviseur te vinden.

 

Veel ondernemers missen de benodigde basiskennis en vooral vaardigheden over financiering.

 

Ik deel geheel je conclusie dat het zeer onverstandig is alle producten en diensten bij één bank af te nemen. De voorbeelden in je boek spreken voor zich."

 

Lex van Teeffelen

Lector, Onderzoeker, Publicist

Reactie door Armando Palermo, accountant

'Rotbanken': een prikkelende titel. Ook voor ondermemers...

 

In de boektitel slaat “ROT” m.i. niet zozeer op banken maar staat het vooral voor Regel (het) Op Tijd.
‘Rotbanken’ geeft een helder inzicht in hoe je als ondernemer én als adviseur de degens moet kruisen om goed voorbereid een aanvraag in te dienen. In duidelijke, niet academische, bewoordingen wordt stap voor stap inzicht gegeven in het kredietproces.

 

Armando Palermo

A-Accountants

Amsterdam

Reactie door Gerard Weck adviseur & coach van ondernemers op zoek naar de WIN

Ik kan het boek "Rotbanken" van Michiel Werkman adviseren. De titel suggereert dat het een spannend boek is over nog spannendere zaken die banken uitvoeren. Dat is het niet. Het boek geeft een helder inzicht hoe banken omgaan met het MKB (nee geen vrolijk verhaal). En geeft goede informatie hoe je als ondernemer een betere relatie met je bank onderhoudt. Na het lezen ga je echt anders naar je bank kijken en waarschijnlijk er ook anders mee om. Als je voor je financiering nog steeds afhankelijk van een bank bent, kan ik dit boek beslist aanraden. Ik lees regelmatig lovende recensies.

Reactie door Sybren Tuinstra, ondernemer

In één ruk vandaag uitgelezen. Complimenten Michiel Werkman! Een geweldig leesbaar, genuanceerd, onderbouwd en, voor zover ik het kan beoordelen, ook compleet verhaal. Een 'must read' voor iedere ondernemer!

Reactie door Jan Salden, economieredacteur EenVandaag

Als economieredacteur spreek ik geregeld met ondernemers die in de clinch liggen met hun bank. MKB'ers die al jarenlang klant zijn en een blindelings vertrouwen hebben - althans, hadden... - in hun financier. Als het iets is dat 'Rotbanken' duidelijk maakt is dat ondernemers in hun contact met de bank altijd op hun hoede moeten zijn. En hoewel de titel anders doet vermoeden is het boek geen platte afrekening met onze banken, maar vooral een poging om ondernemers weerbaar te maken. 'Rotbanken' is ontnuchterend, en daarmee een aanrader voor iedere ondernemer.

Jan Salden
Economieredacteur EenVandaag

Reactie door BNR Nieuwsradio

"Mooi, goed & leesbaar boek, 'handleiding ' van ex-bankier, opent MKB-ers de ogen." (BNR Nieuwsradio, Rens de Jong: 31-3-2014 )

Reactie door Caroline de Grood, ondernemer

Een zeer verhelderend boek over een onderwerp waar iedereen een mening over heeft. Ik ben erg blij dat ik het boek Rotbanken heb kunnen lezen. Het opent je ogen en geeft in hele klare en heldere taal aan hoe banken met hun klanten omgaan. De voorbeelden zijn schrijnend en gaan niet snel van je netvlies. Confronterend! Het boek mag niet in je boekenkast ontbreken als je ook maar ooit in je leven de bank 'nodig' hebt. En dat hebben we allemaal. Een aanrader dus.

Reactie door Sprout

De banken zijn er niet zo happig meer op, het financieren van ambitieuze ondernemers. Sprout ging de afgelopen weken de alternatieven langs, maar volgens Michiel Werkman kun je niet om de bank heen. De oud-bankier schreef het boek Rotbanken - over hoe je de bank voor je kunt laten werken.

Michiel Werkman heeft een opmerkelijk boek geschreven: Rotbanken, ook de financiers van uw toekomst. Opmerkelijk, omdat Werkman zelf 30 jaar zakelijk bankier is geweest bij onder meer ABN Amro en de Rabobank en dus de kredietpraktijken van banken van haver tot gort kent. En hij weet ook wel hoe ondernemers over de bank denken: ze geven ondernemers een paraplu die wordt afgepakt zodra het regent.

http://www.sprout.nl/308/dossier/325/83316/financiering/die-rotbanken-heb-je-nodig.html

Reactie door Klaas Timmer, ondernemer

'Banken, zie ze als partner'

Het boek ‎Rotbanken‬, geschreven door Michiel Werkman, heb ik met groot genoegen gelezen. Het boek geeft een heldere inkijk in het wel en wee van de ‎kredietverstrekking‬ door de banken aan bedrijven.
De lijn die heel goed naar voren komt is dat banken niet op de stoel van de ondernemer behoren te zitten. In het nabije verleden zijn kredietaanvragen veelal te lichtvaardig geweest en als die dan werden afgewezen was “Leiden in Last”, omdat er niet tijdig naar alternatieven was gekeken, of de financieringsaanvraag was niet deugdelijk genoeg. En uiteraard is dan de bank….die “rotbank”, die de aanvraag heeft afgewezen.
Het boek geeft tussen de regels door een heel goed advies: betrek banken tijdig bij de plannen die je met je onderneming voor hebt en leer ze kennen. Maar zie banken niet als een “gemakkelijke geldbron”. Tijden veranderen, financierings- constructies veranderen en banken veranderen mede onder voortdurende druk van allerlei veranderende regelgeving mede vanuit Brussel met betrekking tot financieringen.
Het boek leest heel prettig en het geeft een juiste bevestiging dat banken heel wel bereid zijn tot #‎kredietverlening‬, maar maak zo’n ‎kredietaanvraag‬ interessant voor de bank(en), zodat ze zelf gaan “happen”. Dan doe je het echt goed.

Tenslotte een advies aan iedere ondernemer die zich op het terrein van kredietaanvragen wil begeven: lees eerst even dit boek door. Dat doe je in één weekend. En ga dan nadenken over de juiste mix en opbouw van de benodigde ‪‎financieringen‬, waarbij een bank één van de financierende partijen zou kunnen zijn.

Amsterdam, 11 januari 2015
Ing. Klaas Timmer
ondernemer

Reactie door Tjebbo Kessler, docent Finance InterCollege Business School

Ook voor ondernemende studenten een informatief naslagwerk.

Werkman heeft zijn lange ervaring als bankier ingezet om het publiek mee te nemen in de denkwijze van bankiers. De psychologie van het geld uitlenen of ter beschikking stellen doorgronden maar weinigen die niet uit de sector komen. Werkman brengt deze belevingswereld aan de hand van korte cases en achtergrondinformatie op geslaagde wijze in beeld.

‘Rotbanken’ is een compact, goed leesbaar en vooral praktijkgericht boek. Het gaat in op het verkrijgen en het behouden van kapitaal & financiering bij banken èn overige geldschieters zoals o.a. investeerders, leasemaatschappijen en crowdfunding. ‘Rotfinanciers’ zou daarom wellicht een nog betere titel geweest zijn. Het toont hoe ondernemers hun doelen kunnen bereiken wanneer zij als het ware in de huid van financiers kruipen. Andere boeken gaan vooral in op de techniek van financieren. ‘Rotbanken’ geeft daarentegen een ruime inkijk in de werkwijze en denkwereld van financiers.

Naar aanleiding van zijn boek hield Werkman onlangs een gastcollege op InterCollege Business School. Daar werd snel duidelijk dat niet alleen gevestigde ondernemers en hun adviseurs er het nodige van kunnen opsteken. Na lezing van ‘Rotbanken’ worden valkuilen omzeild en kunnen financiers beter voorbereid tegemoet getreden en overtuigd worden. Het boek is daarom ook zinvol voor studenten met de ambitie een eigen onderneming te starten en daarvoor de benodigde financiering bijeen moeten brengen.

Per saldo is het boek van Werkman lezenswaardig, onderhoudend en geeft het op originele wijze een inkijk in de belevingswereld van financiers. Een aanrader voor een ieder die de wereld niet goed kent maar er wel, al of niet noodzakelijk, mee te maken heeft.

Tjebbo Kessler, docent Finance, InterCollege Business School

Reactie door Peter Kamp, detaillist

Een aanrader voor iedere (startende) ondernemer, boekhouder, accountant en financieel adviseur.

Het boek Rotbanken van Michiel Werkman geeft een kijkje in de denkwijze van banken en financiers. De valkuilen en mogelijkheden. Het boek is een aanrader voor iedere (startende) ondernemer, boekhouder, accountant en financieel adviseur. Ook de banken kunnen er nog iets van opsteken. Waarbij het boek voor mij technisch geen nieuwe informatie verschafte, maar meer een wake up call, is mijn grootste vraag gebleven. Waarom juist deze cruciale informatie nooit ter sprake is gekomen. Natuurlijk kennen wij allemaal de verschillende vormen van financieringen en lease mogelijkheden, maar de juiste toepassing en advisering hierin ontbreekt veelal. Waarom zijn de spelregels van solvabiliteit en liquiditeit niet bekend bij de meeste ondernemers, dit terwijl zij hier best op kunnen gaan sturen en beleid bepalen. Het lijkt mij een groot gebrek aan partnerschap met je bank, dit zou veel beter kunnen, waarbij eenieder het maximale rendement haalt uit zijn investering, want dat willen wij allebei!
Dit boek heeft er onder andere voor gezorgd, dat ik nu veel meer wil weten over dit onderwerp van een juiste balans in een onderneming qua financieringen en dekkingen. Je leert dit soort zaken alleen niet op een school of opleiding.

Peter Kamp

Reactie door Cees Grimbergen (Hollandse Zaken) journalist, columnist

'Rotbanken’ is een genuanceerd werk. Het heeft niet het profiel van 'banken afzeiken'. De toon is zoals in het TV programma Hollandse Zaken, constructief kritisch.

De technieken die beschreven worden zijn voor een relatieve buitenstaander als ik interessant. Daardoor ben ik dingen nog beter gaan begrijpen, ook hoe de 'perverse prikkel' werkt.

Reactie door Annemarie Oord in Accountancynieuws december

De grootste winst van dit boek?

Na lezing van dit boek vormen de denkwereld en de manier van werken van bankiers, andere financiers en investeerders niet langer een black box voor je. Hierdoor kun je perfect inspelen op hun verwachtingspatroon en hun belevingswereld. Vanuit die informatie, die inzichten, vergroot je je kansen aanmerkelijk op een succesvolle financiering.

Ook voor accountants die hun klanten optimaal willen ondersteunen bij een financieringsaanvraag is dit een nuttig boek voor onder de kerstboom.

*********************

Michiel Werkman zit tegenover mij. We maakten niet zo lang geleden kennis met elkaar op een bijeenkomst bij Probaat Accountants in Amsterdam, waar hij optrad als spreker en medeoprichter van de Coöperatieve Kredietunie Stad Amsterdam. Wat mij opvalt aan hem, is zijn open, standvastige blik.  Schrandere ogen, die mij vriendelijk – misschien zelfs een klein beetje geamuseerd – opnemen vanachter een glimmend, geel montuur. Michiel is de schrijver van het boek Rotbanken, dat mede tot stand kwam door de concrete inbreng van een aantal met naam en toenaam genoemde MKB-ondernemers. Wie de cover van het boek bestudeert, ziet twee figuren die elkaar de hand schudden tegen de achtergrond van een nakende dageraad. De ondertitel luidt: ‘Ook de financiers van uw toekomst’. Die combinatie van kop en ondertitel creëert van meet af aan een bijzonder spanningsveld. Maar het roept ook gelijk een vraag op: wie is die Michiel Werkman, die het woord ‘rotbanken’ zo nadrukkelijk laat prijken op de cover? In ieder geval iemand die gedurende 35 jaar verschillende operationele, leidinggevende en commerciële functies bekleedde binnen het bankwezen (ABN AMRO en Rabobank). Die zich gedurende 10 jaar vastbeet in alles wat te maken had met intensief en bijzonder beheer. Hij merkte toen al dat dé reden waarvoor hij elke dag met plezier zijn bed uit kwam, alles te maken had met zijn innerlijke drive om vooral te willen handelen in het belang van zijn klant. Op dat punt liep het uiteindelijk ook scheef tussen hem en de bank; op een gegeven moment was het genoeg geweest... ‘De steeds verder afkalvendeklantenservice, het geweest... ‘De steeds verder afkalvende klantenservice, het rigide voorrang geven aan interne processen en procedures, gecombineerd met toenemende vormen van systeembevrediging strookten niet meer met wat ik heel wezenlijk vind: handelen in het belang van mijn klant.’ Het roer ging om, hij werd zelfstandig ondernemer en startte met het kritisch volgen en becommentariëren van banken. Met als resultaat onder meer dit boek. 

Duidelijke kijk in de keuken

Alhoewel de titel ‘Rotbanken’ anders suggereert, moet het boek niet gelezen worden als een aanklacht tegen banken. Het biedt veeleer een uitgebreide kijk in de keuken van de bank; hoe daar wordt gedacht, gewerkt, beslist. Wat Michiel Werkman als eerste ‘wake- upcall’ meegeeft in dit boek is dat je van banken en andere financiers beslist geen hulp hoeft te verwachten als je een kredietbehoefte hebt, maar dat je in het gunstigste geval hun medewerking krijgt. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je een aantal dingen goed regelen én de taal van de bankier of financier (leren) spreken. Werkman: ‘Je moet je ook realiseren dat het financieringslandschap behoorlijk veranderd is: 100% bankfinanciering kunnen krijgen is vandaag de dag een illusie. Je kunt niet meer, zoals vroeger, bij één loket terecht. Anno nu moet je het hebben van  gestapelde financiering – waar de bank nog steeds een substantieel onderdeel van uitmaakt. Dat vraagt om een optimale mix van banken, microfinanciering, crowdfunding, MKB-obligaties, leasing, factoring, participatiemaatschappijen, business angels, etc. Kredietunies vormen hierbij het nieuwste alternatief voor het MKB om aan financiering te komen.’ Een belangrijk ander inzicht is het feit dat een bank kosten moet maken voor een financiering, legt hij uit. ‘Zeker bij een relatief kleine kredietaanvraag betekent dit dat de bank maar heel weinig tijd voor je heeft. Dat betekent dat de door jou voorbereide kredietaanvraag inhoudelijk strak, gecomprimeerd en goed gestructureerd moet zijn. De accountmanager die je kredietaanvraag beoordeelt – als je er al een krijgt – wil immers snel kunnen beoordelen hoe kredietwaardig je bent en wat je businessplan behelst. Het scheelt daarbij uiteraard als je zekerheden kunt inbrengen en over gunstige omgevingsfactoren beschikt, zoals een goede online en offline reputatie, een zorgvuldig opgezette administratie waardoor je goed zicht hebt op je cashflow en betrouwbare leveranciers waar je mee samenwerkt. Maar wat vooral heel belangrijk is, is het feit dat je op eigen initiatief en met enige regelmaat zelf communiceert met de bank. Door zelf tijdig aan de bel te trekken, laat je de bank zien dat je de zaken niet op zijn beloop laat maar alert bent én dat je zelf achter de knoppen zit.’ 

Do’s and don’ts

Het zesde hoofdstuk uit Rotbanken bevat een heel aantal nuttige do’s and don’ts in het contact met de bank. Michiel geeft hierin onder meer mee dat je een bank altijd een drietal scenario’s mee moet geven: je financiële prestaties bij een normale case, bij een zeer gunstige case en bij een downside case. ‘Je moet ervoor zorgen dat je de bank er zelfs in de ‘downside case’ nog van kunt overtuigen dat je een acceptabel risico voor hen vormt.’ Hij adviseert ondernemers ook expliciet om vanaf het prille begin een accountant bij hun plannen te betrekken: ‘Als je de accountant vanaf het begin meeneemt, kan hij zijn cijfermatige deel van je verhaal ook tijdig klaar hebben voor een financieringsaanvraag bij je bank, investeerders en andere geldschieters. Daarvoor hoef je overigens niet automatisch aan te kloppen bij een Big Four-kantoor.’ 

Annemarie Oord

 

Reactie door Klaas Damstra

Een appèl aan ondernemers om zelf hun kennis zo te ontwikkelen dat ze zelf de regie kunnen en willen voeren over hun bedrijfsfinanciën.

Met veel interesse gelezen. De voorbeelden zijn herkenbaar, de uitleg begrijpelijk, en de geschetste situatie vooral erg reëel. Dit is zoals het gaat, Werkman wekt er ook geen valse verwachtingen mee en bouwt geen luchtkastelen. De boodschap is af en toe ook niet wat de ondernemer waarschijnlijk graag zou willen lezen, maar wel wat hij goed zou moeten weten of op zijn minst basiskennis van zou moeten hebben. Ik lees het boek vooral ook als een appèl aan ondernemers om zelf hun kennis zo te ontwikkelen dat ze zelf de regie kunnen en willen voeren over hun bedrijfsfinanciën.
Ook sterk vind ik de korte samenvattingen aan het einde van elk hoofdstuk, zoals ook bekend uit studieboeken.

Klaas Damstra
(Adviseur Ondernemersondersteuning KvK)

Reactie door M. Zomer, docent-onderzoeker aan de Haagse Hogeschool

Wat een interessant boek heb je geschreven. Het staat vol met praktische wetenswaardigheden en nuttige tips voor ondernemers die financiering zoeken. Bovendien sluit het goed aan bij mijn visie dat ondernemers zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor de financieringsbeslissing van hun bedrijf en daar zelf bewuste keuzes over moeten nemen.

In mijn gastcollege voor student-ondernemers zal ik een aantal passages uit jouw boek voorlezen. Bovendien zal ik bij de coördinatoren van het vak Financieel Management voor ondernemers een aanbeveling geven om het boek daar als aanbevolen literatuur op te nemen.

Marius Zomer,                                                                                                                                                Hogeschooldocent / onderzoeker                                                                                                                            Faculteit Business, Finance & Marketing / Lectoraat FINE

Reactie door Jarco de Swart, verslaggever bij De Financiele Telegraaf

Ik heb afgelopen weekend in de trein 'Rotbanken' gelezen. Ik vond het helder en constructief, met een strenge toon van gezond zakelijk verstand. Geen boek voor huilebalken dus. Het feit dat ik het tussen Amsterdam en Frankfurt uit heb kunnen lezen maakt het ook praktisch voor ondernemers.

Jarco de Swart

Verslaggever
De Financiële Telegraaf

Reactie door Ann Cools, CFO (CFO Magazine oktober 2014)

In 'Rotbanken' zet Michiel Werkman de problematiek van de financiering van de kmo haarfijn uiteen. Het is bijzonder vlot geschreven en leest heel prettig. Michiel Werkman geeft in klare taal weer hoe de banken tewerk gaan. Hij beschrijft voorbeelden uit de praktijk die ronduit verbijsterend zijn. Het boek staat boordevol tips en is doorspekt met voorbeelden die de materie begrijpelijk maken. De auteur gaat niet diep in op de echt technische vraagstukken waardoor het boek ook leesbaar blijft voor de minder financieel onderlegde ondernemer.
Hij beschrijft hoe de jonge ondernemers bewust moeten leren omgaan met de banken en hoe ze daarbij te allen tijde op hun hoede moeten zijn. De auteur geeft duidelijke voorbeelden van hoe ondernemers kunnen leren om beter in te spelen op de verwachtingen van de banken. Zo kunnen ze hun kansen vergroten om alsnog de financiering van hun groei rond te krijgen. Hij stelt dat de banken in de toekomst belangrijke partners blijven voor de bedrijven. Hij ziet de banken daarbij als cofinanciers, samen met alternatieve financiers en investeerders.
'Rotbanken' is in de eerste plaats een introductie voor de ondernemer die weinig over het onderwerp weet en daar op korte tijd verandering in wil brengen. De meer ervaren finance manager zou het boek kunnen lezen bij wijze
van opfrissing. Tegelijk is het ook een aanrader voor de accountant die de ondernemer bijstaat in zijn bankzaken.

Reactie door Dr. W. Westerman, NBD Biblion

Deskundig geschreven, populair & goed leesbaar......

Ondernemers hebben banken nodig bij de financiering van hun plannen. Maar ze spelen niet altijd goed in op wat de bank van hen wil. Banken willen geld verdienen, waarbij kleine financieringen oninteressant zijn. Je moet als klant opvallen, vooruitdenken en aan alternatieven. Breng bij de bank een duidelijk verhaal, zorg voor een goed 'rapportcijfer' en let op de kleine lettertjes in contracten. Houd rekening met groei en dus meer kredietbehoefte. Bedenk dat verliezen tot bijzondere eisen leiden en dat stopzetten van de financiering desastreus kan zijn. Hoop niet te veel op betere tijden, ook al lijken die nu aan te breken. Het boek heeft een verklarende woordenlijst en een appendix met een overzicht van financieringsvormen.

Het is deskundig geschreven door iemand die veel bij en met banken heeft gewerkt. De toonzetting is populair, met een afwisseling van lettertypen in twee basiskleuren en een tiental paginagrote verhalende foto's. Het boek is goed leesbaar, maar ook wat schreeuwerig.

Reactie door Dirk Lievens, via Twitter

dirk lievens ‏@dirklievens25 · 11 jul.
Dit boek kan ik alleen maar aanraden voor kmo's en starters #rotbanken#ookfinanciersvanuwtoekomst @startitkbc pic.twitter.com/mvFv3Rh7Or

Reactie door Robert van Schie, ondernemer

"ROTBANKEN" TopBoek van Michiel Werkman. Genieten en Relativeren voor ondernemers.

Reactie door Jan Reiff, reporter van het NOS TV programma Nieuwsuur op

Rotbanken: "Een handboek voor ondernemers omdat zij erin kunnen lezen hoe banken te werk gaan."

(Zie voor het hele TV item met daarin het interview: http://nieuwsuur.nl/video/656478-oplossing-rentederivaten-in-zicht.html)

Reactie door Penthouse Magazine mei 2014 blz. 92-97

Hoezo geen financiering? Kraak uw bank! zó komt u beter beslagen ten ijs.

Ondernemers, zzp'ers en andere ambitieuze entrepreneurs  klagen in koor: het lijkt tegenwoordig wel rocket science om nog een krediet te krijgen bij de bank. Hoe deze harde noot toch te kraken is beschrijft ex-bankier Michiel Werkman in zijn boek Rotbanken, dat een verhelderend en bruikbaar inzicht biedt in de wereld van de kredietverlening. Doe er uw voordeel mee!

Reactie door Ceciel Fruijtier

Rotbanken! Dat is in deze tijd van crisis een veel gehoorde kreet. Ondernemers voelen zich door hun bank in de steek gelaten: “Banken geven je een paraplu, maar als het regent pakken ze hem weer af.” Bij burgers ontstond het beeld van geldgraaiers en zakkenvullers. Is dat beeld terecht?

In zijn boek Rotbanken geeft Michiel Werkman antwoorden op deze vraag. Zijn belangrijkste boodschap: banken zijn geen hulpverleners, maar bedrijven die ook geld moeten verdienen. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. Wel is het belangrijk om je dat te realiseren. En om je ervan bewust te zijn hoe je als klant goed met banken om kunt gaan. Want we kunnen niet zonder: zij zijn ook de financiers van úw toekomst.

Dit boek is geen aanklacht tegen banken. Dit boek geeft u inzicht in hun functioneren. Michiel put uit meer dan 30 jaar ervaring als bankier. Soms zijn de verhalen verbijsterend pijnlijk. Maar ze zijn vooral zeer verhelderend. Het boek is toegankelijk geschreven en staat boordevol met tips. Een aanrader voor iedereen die zijn bedrijf succesvol wil financiëren.

Reactie door Marjolein Hartkamp

Een interessant boek, ook voor iemand die zich nooit zo met financieren heeft beziggehouden. Het leest makkelijk weg en geeft je een realistisch beeld van banken als financiers. Door het lezen van de soms schrijnende voorbeelden aan het begin van een hoofdstuk weet je waarom je dat hoofdstuk wil lezen. Michiel beschrijft op een heldere en genuanceerde manier wat er kan gebeuren en hoe je daar als ondernemer het beste mee om kan gaan.

Reactie door B.D.

"Het boek is binnengekomen. Ziet er goed uit! M'n vader zei dat hij het meteen kan toepassen aangezien hij bezig is met een financiering voor een klant."

Reactie door Jan (adviseur)

"Ik heb je boek gelezen en vond het zeer vlot geschreven, prettig leesbaar. Gezien de titel had ik wat meer spektakel verwacht. Erg sterk vind ik dat je benadrukt, de rode lijn in het boek, dat banken gewoon instellingen zijn die geld willen verdienen. Marketing en vooral de Rabo willen vaak anders doen geloven.

Ik heb je boek al gebruikt. een klant is de strijd aangegaan met de bank door informatie achter te houden, dubbele agenda etc.. Ik heb hem gezegd dat-ie dat gaat verliezen. De bankier gaat om 5 uur naar huis, heeft een lange adem en is hierin gespecialiseerd. Hij gaat om 8 uur naar huis en ligt 's nachts nog wakker te woelen hoe hij de betalingen rond kan krijgen."

Reactie door Maurice Ubags, hoofdredacteur WijNoordHolland

Een zeer informatief boek. Maakt duidelijk dat je in je relatie met banken op je hoede moet zijn. Gaat al snel om - heel - veel geld. Inhuren onafhankelijke adviseur voor de financiering van bedrijf is wijs. Zeker als ondernemer zich vooral richt op core-business. Regelmatig kom ik voorbeelden tegen van ondernemers die achteraf op de blaren zitten, hun bedrijf door intrekken krediet bankroet zien gaan of, erger, hun privé-vermogen hebben verspeeld om hun bedrijf te redden. Lezen dus!